Philippe,
Ik weet niet of de opbrengst van een veiling als leidraad moet dienen om de aangegeven prijzen in de katalogus aan te passen. Een veiling is ten slotte een "zot spel" als er twee kopers zijn die absoluut een lot willen hebben. Dat is uiteindelijk niet representatief voor een werkelijke waarde. Ik heb dat ook al gedaan om een munt te bemachtigen waar ik al meer dan 20 jaar achter zocht. Echter nog steeds binnen redelijke perken en dat is bij de eerder genoemde veiling niet echt meer het geval voor varianten.
Ik heb hier ook eens over gecommuniceerd met Joselito en hij stelde dat er sinds het bestaan van de CBNU een markt voor varianten gekomen is en bijgevolg zoeken er meer mensen naar deze stukken. De prijzen zijn dan bijgevolg ook hoger. Dat heeft twee gevolgen, eerst en vooral voor mij persoonlijk is het quasi afgelopen om er naar te zoeken wegens veel te duur en anderzijds denk ik dat er automatisch wel een correctie gaat komen, want als er meer en meer mensen het opgeven om deze stukken in de verzameling te krijgen dan gaan de prijzen moeten dalen en zullen de kopers van nu, die veel geld neergelegd hebben, "gezien zijn".
Dat wil niet zeggen dat veilingen geen informatief gegeven zijn, dat zijn ze uiteraard wel, maar enkel als "trending info". Ik wil hier mee zeggen dat bijvoorbeeld de 20frank stukken (goud) van Albert I, de afgelopen 20 jaar van een gemiddelde 220 naar omzeggens 300 euro (of zelfs iets meer) zijn gestegen en dat voornamelijk door te kijken naar wat er op veilingen voor geboden wordt. Dat is wel een mooie indicatie dat ze meer en meer gezocht worden. Zoals gesteld zal dat bij de "variantenmarkt" nog wel terug in orde komen.
mvg,
Dimitri